Βυζαντινό μονοπάτι της Εικοσιφοινισσης 31.03.2024

Ημέρα αναχώρησης και Επιστροφής: 31 Μαρτίου, 2024 - 31 Μαρτίου, 2024

Τοποθεσία Αναχώρησης:

Διαθέσιμες Θέσεις:

Τιμή Ταξιδιού: 25€

Το Τουριστικό Γραφείου Κτελ Δράμας διοργανώνει μια ακόμα πεζοπορική εκδρομή πάντα με ασφάλεια, οργάνωση και αξιοπιστία. 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024
ΣΗΜΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Το Παγγαίο όρος είναι μεγάλος ορεινός όγκος της Ελλάδας που εκτείνεται στους νομούς Καβάλας και Σερρών. Στο βουνό και στις γύρω από αυτό περιοχές υπάρχουν πολλές και μεγάλες πηγές, καθώς και ρέματα που τροφοδοτούνται από το βουνό. Η υψηλότερη κορυφή του είναι το “Μάτι” με υψόμετρο 1.956 μέτρα. Τα δασαρχεία Καβάλας και Σερρών είναι υπεύθυνα για την προστασία του βουνού.Το Παγγαίο είναι και γνωστό ως το Χρυσοφόρο Παγγαίο λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και αργυρού που εκμεταλλεύτηκε στην αρχαιότητα ο Φίλιππος Β’ Βασιλιά των Μακεδόνων. Μια απο τις εισόδους των μεταλλείων είναι ακόμα διακριτή, λίγο πριν το Καταφύγιο Χατζηγεωργίου επί του παλαιού ορεινού δρόμου.
Βυζαντινό μονοπάτι Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας:
Είναι ένα κατ’εξοχήν ιερό μονοπάτι, καθώς χτίστηκε από τον Όσιο Γερμανό, κτήτορα και της Ι.Μ. Εικοσιφοίνισσας και γι’αυτό η σήμανσή του περιέχει και κάποια εμψυχωτικά χωρία της Αγίας Γραφής. Εξαιρετικής τεχνοτροπίας Βυζαντινό καλντερίμι που χρησιμοποιούσαν οι καλόγεροι και αργότερα οι μοναχές ως πρόσβαση στο μοναστήρι πριν κατασκευαστεί ο ασφάλτινος δρόμος στη Μονή.
Ιερά Μονή Εικοσιφοίνισσας:
Είναι ένα ιστορικό μοναστήρι με μεγάλη σημασία, καθώς αποτελεί ένα από μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μακεδονίας και την παλαιότερη εν ενεργεία μονή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Βρίσκεται σε υψόμετρο 750μ. σε μια κατάφυτη με δέντρα περιοχή στο όρος Παγγαίο. Ιδρύθηκε από τον Άγιο Γερμανό μετά την επιστροφή του από την Παλαιστίνη, το 518μ.Χ. Η αχειροποίητη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας Εικοσιφοίνισσας που βρίσκεται εντός της μονής είναι διαθέσιμη για προσκύνημα στους επισκέπτες. Άλλο ένα χαρακτηριστικό της μονής είναι τα δυο κυπαρίσσια που με θαυματουργό τρόπο μεγαλώνουν εδώ και πολλά χρόνια στη στέγη του ναού.
ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΡΟΜΗΣ
✓ Αναχώρηση 08.00π.μ από το τουριστικό γραφείο Κτελ Δράμας.
✓ Άφιξη στο σημείο εκκίνησης του μονοπατιού το οποίο βρίσκεται κοντά στο ξενοδοχείο «ΓΗ ΤΟΥ ΟΡΦΕΑ»
✓ Εκκίνηση πορείας σε ήπια ανηφορικό μονοπάτι, το οποίο το χρησιμοποιούσαν οι προσκυνητές για να φτάσουν στο ιστορικό γυναικείο μοναστήρι.
✓ Άφιξη στο μοναστήρι, συνεχίζουμε την πορεία στον περιβάλλοντα χώρο του μοναστηριού με τη μοναδική θέα στη Γεωργιανή και τη Νικήσιανη. Τις εντυπώσεις κλέβουν τα μικρά και μεγάλα ελάφια, που έχουν οι μοναχές στη φροντίδα τους.
✓ Έξω από τα τείχη της Μονής βρίσκονται ο παλαιός ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΣ και το «στασίδιον της Παναγίας» με το μικρό Προσκυνητάρι.
✓ Χρόνος για προσκύνημα στο μοναστήρι και καφέ.
✓ Γευσιγνωσία στο ελαιοτριβείο “PSARELLI” στο χωριό Δραβίσκο.
✓ Το μεσημέρι γεύμα και καφέ (προαιρετικά) στην Παραλία Οφρυνίου {Τούζλα}
✓ Επιστροφή το απόγευμα στην πόλη μας
✓ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ:
✓ Μεταφορά με σύγχρονο τουριστικό λεωφορείο.
✓ Συνοδός – αρχηγός γραφείου.
✓ Πιστοποιημένος συνοδός βουνού.
✓ Σνακ στην ύπαιθρο και γευσιγνωσία λαδιού.