Όλυμπος Πεζοπορία Ενιπέας Λιτόχωρο

Ημέρα αναχώρησης και Επιστροφής: 04 Αυγούστου, 2024 - 04 Αυγούστου, 2024

Τοποθεσία Αναχώρησης:

Διαθέσιμες Θέσεις:

Τιμή Ταξιδιού: 40€

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΗΛΙΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΜΥΘΙΚΟΥ ΕΝΙΠΕΑ ΣΕ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ ΜΕ ΜΠΑΝΙΟ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ «ΓΡΙΤΣΑ» ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

 

  • Ο Όλυμπος αποτελεί την πρώτη περιοχή στην Ελλάδα που ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός μόλις το 1938, με σκοπό την προστασία και διατήρηση της άγριας χλωρίδας και πανίδας, καθώς και των πολιτιστικών και άλλων αξιών του. Η UNESCO το 1981 τον ανακήρυξε «διατηρητέο μνημείο της παγκόσμιας βιόσφαιρας».
  • Ο Ενιπέας είναι ποταμός της Πιερίας, ο οποίος διαρρέει το Λιτόχωρο. Το φαράγγι του έχει αναδειχθεί και αξιοποιηθεί σε βαθμό που προσελκύει πολλούς τουρίστες κάθε χρόνο. Η ονομασία του ποταμού προέρχεται από κάποια θαλασσινή θεότητα, πατέρα του Πελία και του Νηλέα και συζύγου της Τυρώς. Πρόκειται για προσωποποίηση του Ποσειδώνα. Η ίδια θεότητα απαντάται και στη Θεσσαλία και στην Ήλιδα. Σύμφωνα πάλι με τη Μυθολογία, στο Φαράγγι του Ενιπέα κατασπαράχθηκε από τις Μαινάδες ο μουσικός Ορφέας, ενώ στα νερά του ποταμού λουζόταν και η πανέμορφη Λητώ.
  • Ο Ενιπέας έχει τις πηγές του στην θέση Πριόνια, σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Οι κολυμπήθρες (βάθρες) κατά μήκος του είναι φυσικές πισίνες. Η θερμοκρασία του νερού είναι λίγο πάνω από τους μηδέν βαθμούς Κελσίου και το κολύμπι απαγορεύεται . Το μονοπάτι ξεκινάει από το Λιτόχωρο (θέση “Μύλοι”) σε υψόμετρο 300 μέτρων. Στην τοποθεσία Βύθος, το Φαράγγι του Ενιπέα δημιουργεί ένα μεγάλο άνοιγμα με καταρράκτη και υπάρχει θέα προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου, τον Μύτικα και το Στεφάνι.[1]Έχει μήκος 12,5 χλμ και ένας μέτριος περιηγητής θα φτάσει στα Πριόνια σε 5-7 ώρες. Το νερό του ποταμού είναι πόσιμο σε όλα, σχεδόν, τα σημεία του και υδρεύει το Λιτόχωρο.
  • Το παλαιό μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου απέχει 18 χλμ από το Λιτόχωρο και είναι χτισμένo σε υψόμετρο 900 μ. στον Όλυμπο. Το μοναστήρι είναι κουρνιασμένο σε μια φυσική κοιλότητα μεταξύ δύο μικρών ρευμάτων που ρέουν προς τον Ενιπέα ποταμό.